Spacefiles

űrkutatás, csillagászat és asztrofizika, képek, hírek, rövid kommentekkel

Ceres & Vesta

2007.06.26. 00:54 fu



Ezek a Hubble Űrteleszkóp által készített legfrissebb képek a Ceresről és a Vestáról. Ez a két legnagyobb aszteroida a kisbolygóövben (a Ceres átmérője 1000 km), és mindössze két hét múlva indul a Dawn űrszonda meglátogatni őket. 4 évig tart majd az útja a Vestáig, ami körül eltült egy kis időt (pár hónapot), majd továbbáll és újabb 4 év múlva éri el a Cerest. Az égi mechanika furcsa következménye, hogy ilyen esetben, ha űrszondánkkal több égitestet is meg akarunk látni (és keringési pályára állni körülöttük), akkor a nagyobbat a végére érdemes hagyni, és a kisebbikkel kezdeni az expedíciót, még ha azt is kockáztatjuk ezzel, hogy ha menet közben romlik el a szonda (amire már volt példa), akkor a nagyobb (és ezért talán érdekesebb) égitestet elszalasztottuk. Fordítva azonban költségesebb lenne a küldetés, mivel a ha már egyszer pályára álltunk a nagyobb égitest körül, akkor több üzemanyagot emészt fel annak a gravitációját legyőzni és újra kiszabadulni.

No nem mintha a Vista nem lenne érdekes - valójában talán dobogós helyezett lenne a Naprendszer legfurcsább égitestjeinek versenyében. Itt látható a domborzati térképe:


Igazából talán a fenti fotón még jobban látszik. Miszerint egy akkora kráter van az egyik pólusán, ami majdnem akkora mint maga az aszteroida!

És végül íme a forgó Vesta (a valóságban kb. 5 óráig tart egy teljes fordulat):

Szólj hozzá!

Címkék: ceres vesta űrszonda aszteroida

A bejegyzés trackback címe:

https://spacefiles.blog.hu/api/trackback/id/tr50105906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása