Spacefiles

űrkutatás, csillagászat és asztrofizika, képek, hírek, rövid kommentekkel

Altair - a "csillagtérkép" új értelme

2007.07.02. 10:31 fu

Régebbi hír, de úgy idekívánkozik, bár csillagok annyira nem szoktak érdekelni. Olyan nehéz elképzelni őket. (És különben is, csak pár ezer van ami szabad szemmel látható, jó körülmények között. Pedig a Nap ugyebár a Galaxis egyik spirálkarjában van, ahol sok a fényes csillag! Mi lenne ha kicsit távolabb lennénk, vagy mondjuk a Galaxis síkjától kissé távolabb? Vagy egy kicsit sűrűbb lenne a Föld légköre? Talán csak néhány csillagot látnánk szabad szemmel, a legfényesebbeket. Vagy egyet se. Vajon akkor is kialakult volna a csillagászat? Ki tudja... Asimov már biztos foglalkozott ezzel, szerette az ilyen kérdéseket) Szóval valahogy a csillagok olyan pontszerűek innen nézve. Nos, már nem mindegyik. Optikai interferometria segítségével térkép készült az egyik közeli fényes csillag, az Altair felszínéről.

Ez a csillag olyan gyorsan forog, hogy egészen lapult alakja van. (6-10 óra a forgásideje - a hasonló méretű Napé 25-34 nap) Ennek megfelelően, mivel az egyenlítőn meszebb van a felszín a középponttól, mint a sarkokon, ott hidegebb is. Itt a hőtérképe:


Az eredeti hír és a tudományos cikk.

Szólj hozzá!

Címkék: csillag képalkotás

A bejegyzés trackback címe:

https://spacefiles.blog.hu/api/trackback/id/tr59109893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása