Spacefiles

űrkutatás, csillagászat és asztrofizika, képek, hírek, rövid kommentekkel

A hszicsangi katasztrófa

2007.07.14. 11:49 fu

Képzeljük el, hogy 1996 február 15-e van. Délnyugat Kínában vagyunk, Szecsuán tartományban, 64 kilométerre Hszicsangtól, a Hszicsang Űrközpontban (Xichang Satellite Launch Center). Éjjel 2:50 van, és a rakétaindító álláson egy Long March 3B rakéta fellövésére készülnek, amely egy amerikai kommunikációs műholdat fog pályára állítani. A dolog azonban nem fog terv szerint haladni. Az eredmény katasztrofális lesz.
A rakéta rögtön letért a pályáról, vízszintesen kezdett repülni, majd becsapódott valahol egy falu közelében. Külön kellemetlen, hogy csak néhány hónappal azelőtt kezdődtek újra a fellövések, mivel 1995 januárjában is volt egy hasonló baleset, 6 halálos áldozattal. A kínai kormány szerint ebben a katasztrófában is csak 6-an haltak meg, és a sebesültek száma 50 - megfigyelők szerint az áldozatok száma akár tízszer vagy százszor ekkora is lehet. A két baleset részleteit néha összekeverednek, ahogy a weben való keresés közben tapasztaltam. Viszont a Discovery Channelen is volt egy összefoglaló róla:


Évekig semmilyen képet sem találtam erről a balesetről, jó hogy most már elérhetők ezek a videók. Valójában az egyetlen képsorozat egy  Amerikai Kormányzati Jelentésből származik. Miért készült ilyen jelentés? Néhányan aggódtak, hogy a kínaiak átvizsgálták az összetört amerikai műholdat és fontos technológiákhoz jutottak hozzá. Vizsgálat indult, és az ügyben szereplő amerikai cégek vád alá kerültek az exportszabályok megsértése miatt.






Kínaiak ide vagy oda (azóta például minden Long March fellövés sikeres volt), de jól mutatja ez az eset, hogy milyen fontos a fellövések lakatlan területekről, illetve fölött végezni. Egyébként általában a fellövéseknél van egy személy, aki a rakéta-önmegsemmisítő gombon tartja az ujját, amit szépen megnyom, hogyha az rossz helyre kezd tévedni. Azt nem tudom, hogy itt hiányzott-e ez a rendszer, vagy csak valamiért nem működött.

Szólj hozzá!

Címkék: kína videó baleset indítás

A bejegyzés trackback címe:

https://spacefiles.blog.hu/api/trackback/id/tr54117891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása