Spacefiles

űrkutatás, csillagászat és asztrofizika, képek, hírek, rövid kommentekkel

Egy majdnem tökéletes Einstein-gyűrű

2007.07.30. 18:49 fu

Belokurov és társai egy egyszerű eljárással felfedezett egy majdnem tökéletes Einstein-gyűrűt egy  fényes vörös galaxis (LRG) körül az SDSS adatbázisában:

A gyűrűt Kozmikus Lópatkónak nevezték el. Átmérője 10 szögmásodperc, ami elég nagynak számít. A lencséző galaxis tömege kb. 5 x 1012 naptömeg - nagyjából a Tejút tömegének tízszerese, vagyis óriási! Összehasonlításul itt egy másik lencse is, szintén az SDSS-ből, melyet véletlenül találtak meg, az úgynevezett "8 Órai Ív" (ti. akkor találták):


Ez kevésbée gyűrű alakú, felül 3-szor látjuk ugyanannak a háttérgalaxisnak a lencsézett képét, és alul mégegyszer. A lencse átmérője nagyjából hasonló, de a lencséző galaxis tömegét csak mintegy ötödére becsülik a Kozmikus Lópatkóénak.

  A tudományos publikáció

Szólj hozzá!

Címkék: gravitációs lencse

A bejegyzés trackback címe:

https://spacefiles.blog.hu/api/trackback/id/tr54128462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása